ShBA e do Kosovën në NATO: Por fillimisht, kërkon zbatimin e planit të tranzicionit të FSK-së

Shtetet e Bashkuara të Amerikës, mirëpresin aspiratat e Kosovës për anëtarësim në NATO, por sipas tyre, kërkesat për anëtarësim janë komplekse dhe kërkojnë një qasje afatgjate dhe të qëllimshme.

Kështu ka bërë të ditur një zëdhënës i Ambasadës së Shteteve të Bashkuara të Amerikës në Kosovë.Në këtë përgjigje, ShBA-të thonë se si partner të palëkundur të Kosovës, janë të përkushtuara për ta ndihmuar atë që të zë vendin e merituar krah fqinjëve të saj në institucionet evropiane dhe euroatlantike.Tutje, Ambasada e ShBA-së thotë se Kosova mund ta demonstrojë më së miri gatishmërinë e saj për përgjegjësitë e anëtarësimit në NATO duke vazhduar zbatimin aktiv të planit 10-vjeçar të tranzicionit.

“Ne vazhdojmë të mbështesim Forcën e Sigurisë së Kosovës (FSK) pasi ajo bën përparim domethënës dhe domethënës në planin e saj 10-vjeçar të tranzicionit, i cili u zhvillua me mbështetjen e SHBA-së.“Qëllimi i këtij plani është të ndërtojë një forcë mbrojtëse shumë-etnike dhe territoriale të ndërveprueshme nga NATO, nën kontrollin civil, e cila jo vetëm që është e aftë të mbrojë integritetin territorial të Kosovës, por të kontribuojë në përpjekjet globale të sigurisë përtej kufijve të Kosovës”, thuhet në përgjigje,

“Kosova mund të demonstrojë më së miri gatishmërinë e saj për përgjegjësitë e anëtarësimit në NATO duke vazhduar zbatimin aktiv të këtij plani 10-vjeçar të tranzicionit”, përfundon përgjigja.Kërkesat e krerëve kosovarë për t’u anëtarësuar në NATO vijnë pas fillimit të invazionit rus në Ukrainë dhe frikës për destabilizim të rajonit të Ballkanit, veçanërisht nga Serbia.

Leave a comment

Your email address will not be published.