Zbulohen fakte qe po dridhin gjithe rajonin – Ballkani quhej Skenderbeg/ Ja deshmia qe po dridh serbet

Zbulohen fakte qe po dridhin gjithe rajonin – Ballkani quhej Skenderbeg/ Ja deshmia qe po dridh serbet.Njē hartē e re e vitit 1455 ka zbuluar njē pjesē tē rēndēsishme tē historisē sē vendit tonē. Harta e cila i ēshtē kush,tuar Papēs Nikolla V, tr.egon se terri,tori i Ballkanit ndeshen me toponimin Scandrebeco.Kjo tregon se territ,ori ka marrē emrin e heroit tonē kombētar Gjergj Kastriot Skēnderbeu.Harta e cila do tē qēndrojē e ekspo,zuar pēr dy javē nē krye,ministri, nē COD ēshtē e njē rēndēsie tē veçantē sepse zbulon se Skēnderbeu ka qenē njē hero euro,pian i rēndēsishēm. Dhe kjo hartē fashit nē mēnyrē definitive pērpjekjet pēr tē thēnē qē Skēnderbeu u bē mit pas v dek.jes sē tij.Artan Shkreli, arki te,kt dhe studiues i harto grafi,sē sē Mesjetēs ka treguar pēr TCH:

Zbulimi o kēsaj harte ka qenē njē nga gjērat mē fatlume qē mē ka ndodhur nē jetēn time. Bēhet fjalē pēr njē toponim nē zemēr tē Ballkanit jugor ku nē qendēr tē kēsaj hapēsire midis detit Adriatik dhe detit Egje ndodhet toponimi Scandrebeco. Ēshtē njē rast i jashtē,zakonshēm ku emri i njē terri,tori tē identi,fikohet me emrin e njē figure, i cili identi,fikohet me popullin e tij dhe me frikērat metropolitane tē Evro,pēs sē asaj kohe.Harta ēshtē bērē nē 1455 nga Bartolomeo Pareto, i cili ishte njē hartograf qē furnizonte Vatikanin me hartat gjeo,grafike. Ishte njē njeri i afērt i Papēs Nikolla V. Skēnderbeu paraqitet si njē hero europian kētu. Sikurse ai ka qenē njē hero euro,pian i rēndēsishēm. Dhe kjo hartē fashit nē mēnyrē defini,tive pērpjekjet pēr tē thēnē qē Skēnderbeu u bē mit pas v de.kjes sē tij. I gjithē enfatizimi i kēsaj figure bērē pas v de.kje,s ishte shumē mē e vogēl nga çka ai pēr,faqēsonte nē tē gjallē tē tij.”Pas ekspozimit ajo do tē kthehet nē Bibliotekēn Kombētare Qendrore tē Romēs, ku do tē ruhet nē rafte speciale.

Leave a comment

Your email address will not be published.